Nothing found

IPv6 en nødvendighet?

Hvorfor bør virksomheter oppgradere til IPv6?

IPv6 en nødvendighet?

IPv6, eller Internet Protocol versjon 6, og noe som kommer til å påvirke alle som bruker internett. Dette innlegget vil hjelpe deg å forstå hva IPv6 er, hvorfor det er nødvendig, hva det gjør, og hvordan det vil påvirke deg og din organisasjon. IPv6 er den nyeste måten som Internett-enheter kommuniserer med hverandre på. IPv6 er arvtageren til Internet Protokoll versjon 4 eller IPv4.

«Around 40% of our Internet traffic is over IPv6. Once that passes 51% and continues to grow, IPv4 becomes the protocol that gets turned of.»
John Brzozowski, Comcast Cable

Så, hva er en internet protokoll? Les mer i vårt blogginnlegg:
IPv6 – avmystifisert

Hvorfor IPv6?

IPv6, eller Internet Protokoll versjon 6, er den nyeste måten som Internett-enheter kommuniserer med hverandre på. IPv6 er arvtageren til Internet Protokoll versjon 4 eller IPv4.

Den viktigste drivkraften bak flyttingen til IPv6 er å rette IPv4-adressens kapasitetsproblem, og oppheve dagens begrensninger. Den eksplosive veksten av internett siden 1981 har overskredet adressekapasiteten som er tilgjengelig i IPv4. Det finnes kun 4,3 milliarder IPv4-adresser, mens det er nær sagt uendelig mange IPv6-adresser. Sammenligner vi IPv4 adresserommet med en dråpe vann er IPv6 adresserommet 68 verdenshav.

IPv6 kom så tidlig som i 1996. Status i 2017 er at IPv6 har  fått solid fotfeste og alt tyder på at den vil bli den dominerende protokollen i nær fremtid. Alle de store innholdsleverandørene og nettoperatørene i verden har tatt i bruk IPv6.

“My suspicion is we have three to five years of NAT’ing and then it will break, forcing folk to go IPv6-only,”
Geoff Huston, APNIC

IPv6 muliggjør vekst

I dag skal alt fra kjøleskap til nøkkelknipper på nett. Vi snakker ikke lenger bare om ”The internet of things”(IOT), men om ”The Internet of Everything”(IOE). Alt skal på nett, og behovet for IP-adresser blir dermed enormt.

Cisco estimerer 50 milliarder enheter på Internett innen 2020 og disse trenger IP-adresser. «IoE» kommer nå for fullt gjennom pågående digitalisering og IPv6 muliggjør dette.

IPv6 en nødvendighet?

IPv6 er her nå!

Det er ingen tvil om at IPv6 er fremtiden. Krav og pålegg fra DIFI og andre overordnede organer stiller konkrete krav til noen virksomheter, andre føler press fra kunder og konkurrenter. Det er avgjørende at virksomheter kan snakke «begge språk» og få tjenester til å fungere sømløst på tvers av protokollene. Les våre 6 gode råd om oppgradering fra IPv4 til IPv6.

De store innholdsleverandørene Google, Facebook, Netflix, HBO, Amazon, Cloudflare, Azure etc. har alle implementert IPv6 og her hjemme har f. eks. majoriteten av online medier og Telenor tatt IPv6 i bruk.

Over 50% av konsumert innhold kan leveres over IPv6 i dag, 12% av norske konsumenter har IPv6 forbindelse. Denne utviklingen har skjedd over de siste fire årene.

Er dette en utvikling man kan ignorere? Bli med på IPv6 kurs

IPv6 en nødvendighet

Hva betyr IPv6 for deg?

Alle med internettilstedeværelse må forholde seg til IPv6

Jeg har nok IPv4 adresser for mange år fremover, må jeg forholde meg til IPv6? Ja! Alle med internettilstedeværelse må forholde seg til IPv6. Det handler om å fremtidssikre ens infrastruktur. Parallellen til DAB innføringen i Norge er opplagt – vil du i 2017 kjøpe radio med kun FM?

I dette overgangsvinduet vi er inne i har vi i praksis to parallelle Internett – ett IPv4 og ett IPv6 Internett og vi som tjenesteleverandører må være tilstede begge steder. Vi må tross alt være tilstede for alle våre brukere/kunder. Hvor lenge dette overgangsvinduet vil vare er på det nåværende tidspunkt uvisst.

Det finnes ingen alternativer til IPv6 – det er eneste bærekraftige vei videre for Internett.

Ønsker du å lære mer? Bli med på IPv6 kurs